Hem - Potatissorter - Prislista - Boka vinterpotatis - Vår odling - Föredrag & potatisprovning - Kontakta oss

 
  Vår odling
   

©Foto: Lundkulla Produktion/Christer Nordemo

Vi, Agneta och Christer, odlar vår potatis med stor omsorg för såväl miljön som potatisens smak. All potatis odlas nära vår gård Lundkulla, där potatis odlats av Agnetas släkt sedan generationer. På gården är förresten barnen minst 10:e generationen av samma släkt i rakt nedstigande led! Idag sker odlingen genom vårt företag Lundkulla Produktion.

Filosofi
När potatis odlas storskaligt (handelspotatis) så är ofta det första kravet att odlingen ska ge så hög avkastning som möjligt – smak och miljöhänsyn är av underordnad vikt. Och det är klart, ska potatisen kosta 98 öre kilot så lär det vara svårt att prioritera annorlunda. När vi odlar vår potatis prioriterar vi i första hand potatisens smak – den är ju faktiskt till för att ätas och njutas! Vi försöker också belasta vår miljö så lite det bara går – vilket inte så konstigt då vi bor mitt i den. Dessutom tycker vi att potatis inte ska stressas, även om det till slut alltid blir upptagen (notera att detta dessutom är en ordvits). God mat ska produceras långsamt – precis som en bra maltwhiskey.

Vit Drottning
Genom åren har vi provat att antal olika potatissorter. För början tog vi över Agnetas föräldrars och brors odling av Vit Drottning – den klassiska mjöliga potatisen från Mälaröarna. Men efter något år slutade den produceras som utsädespotatis då yrkesodlarna ansåg att den gav alldeles för låg avkastning och var för känslig. Vi sparade undan delar av skörden för att använda som utsäde året därpå, men skördarna minskade år från år och gick från små till minimala. Vi provade också att på gammalt sätt byta utsäde med en av de andra då kvarvarande odlarna på norra delen av ön, utan att vända trenden med de minskande skördarna. När vi fick upp mindre än vi satt insåg vi att vi måste ge upp (för denna gång).

Taisiya
Till odlingssäsongen 2016 beslutade vi att prova en ny sort – Taisiya – som fått mycket goda vitsord. Detta visade sig vara ett gott val och både vi och våra kunder var mycket nöjda med den nya sorten. Den är smakrik, snygg och lämplig för det mesta gott man kan göra med en potatis. Visserligen klassas den som fast, inte mjölig, och den är heller inte speciellt högavkastande, men vi får normalt upp mer än vi sätter i alla fall...

Sättning och gödning
Vi sätter vår potatis medvetet lite senare när marken blivit riktigt varm i maj. När vi sätter den passar vi också på att ge den lite gödning, vilket den måste ha för att orka sätta knölar. Vi använder oss av en ekologisk KRAV-märkt gödning.

Skörd
Vår sommarpotatis börjar vi som sagt att skörda under slutet på augusti och använder då sållmatta innan vi plockar ihop potatisen för hand i korgar. Vinterpotatisen slår vi alltid blasten på i slutet av augusti eller i början av september. Sedan får den ligga kvar i jorden några veckor så att skalbildningen ökar för ge bästa möjliga förutsättning för att tåla vinterförvaring. I slutet av september samlar vi släkten för att ta upp årets skörd av vinterpotatis. Vi samlar upp potatisen i 400-kilos trälådor som sedan får stå svalt och mörkt att vila någon vecka innan vi börjar sortera den.

Paketering
Sortering och packning sker för hand och varje enskild potatis som vi säljer har alltid vidrörts av mänsklig hand minst två gånger innan läggs i mindre trälådor för leverans.

Kvalitet
Vårt mål är att odla potatis med absolut bästa smakkvalitet och vi använder inte bekämpningsmedel, konstgödning, konstbevattning eller liknande. Det innebär också att vår potatis kan ha naturliga skavanker, fläckar på skalet eller annat som är naturligt för potatis. Önskar man en visuellt felfri produkt utan smak är det inget vi saluför men rekommenderar stormarknadens hårddriva, högtryckstvättade och därefter jordsprayade "potatis". Vi saluför enbart levande mat under naturliga omständigheter – på gott och ont. Vi lägger mycket möda vid vår manuella sortering att inga dåliga potatisar ska komma med i påsen, men om du ändå skulle få en så hoppas vi att du kan se det som en ett tecken på att det är en helt naturlig produkt.

Lagring
Potatis ska lagras mörkt och svalt, men viktigast är att det är mörkt. Den får inte heller lagras kallare än + 4ºC. Rätt lagrad klarar sig vår vinterpotatis i minst ett halvår. När vi själva provlagrat vår potatis mörkt i en klädkammare med drygt +20°C klarade den sig till efter jul. För eget bruk lagrar vi potatisen i en traditionell potatiskällare under huset och den potatisen håller god kvalitet vi ända fram till i maj året efter skörd.
Om potatisen börjar bli "svampig" betyder inte att den är helt förstörd utan att den börjat torka ut. Desamma gäller då den börjar sätta grodd och fukten går ut i groddarna. Som kokpotatis kan den ändå fungera och smaka utmärkt. När potatisen kommer i kokvattnet kommer den nämligen att ta tillbaka mycket av vätskan den tappat. Har potatisen groddar bör du ta bort dem först innan du kokar den.